NVVMA Lustrumbijeenkomst

event NVVMA Lustrumbijeenkomst

Op 22 juni a.s. vanaf 15:15 viert de NVVMA haar 5e lustrum in het Museum Arnhem.

“Van kijken naar zien in mediation” door Mark Mieras

Hoe kijken wij, wat zien we en hoe interpreteren wij? Jarenlang wetenschappelijk hersenonderzoek toont aan dat dit proces de nodige verrassingen kent. Mensen zien en horen veelal wat ze verwachten. Het is niet voor niets dat geneeskundestudenten steeds vaker in hun opleiding worden meegenomen naar een museum om te worden getraind om goed te leren kijken door het bekijken van schilderijen. Kunstenaars zetten ons immers graag op het verkeerde been. Zeker figuratieve schilderijen zijn niet wat ze lijken.

Net als voor artsen is het voor ons mediators belangrijk is om goed te kijken, om dingen te zien die wellicht verborgen liggen en om ons te beseffen dat wij blinde vlekken hebben.

In zijn lezing doet wetenschapsjournalist Mark Mieras kleine experimenten met zijn publiek zodat iedereen zelf kan ervaren hoe het werkt in ons brein. Hij staat stil bij hoe je scherper kunt waarnemen en rijper kunt interpreteren en hoe een tocht door een museum daar een mooie oefening voor biedt. Neem samen met hem een duik in ons visuele brein en ontdek hoeveel we over het hoofd zien. Verbreed en verdiep je blik en leer hoe wij daar als mediators ons voordeel mee kunnen doen.

Mark Mieras (1962) is theoretisch natuurkundige, wetenschapsjournalist en vooral bekend als auteur van ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Deze bestsellers geven een onthullend en herkenbaar beeld van ons bewegelijke brein. Mieras, die ooit cum laude afstudeerde in de theoretisch natuurkunde, is regelmatig in de media en een levendig, enthousiast en veel gevraagd spreker.

Over het Museum Arnhem

Het evenement vindt plaats in het net, na een ingrijpende verbouwing van vijf jaar, opnieuw geopende Museum Arnhem. Benthem Crouwel Architecten het bestaande museum omgetoverd in een prachtige creatie op een van de mooiste plekken in Arnhem. Meer informatie over de verbouwing vind je hier.

Het programma ziet er uit als volgt:

  • welkom door voorzitter
  • rondleiding door het museum
  • lezing door Mark Mieras:
    “Van kijken naar zien”
  • borrel
  • diner

Deelname kost € 35,= en staat in beginsel alleen open voor leden van de NVVMA en genodigden.